Veelgestelde vragen over de Corona vaccinatie

Veelgestelde vragen over de vaccinatie algemeen

Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg bij de huisarts ?
Nee, u kunt helaas niet kiezen welk vaccin u krijgt. Dit vaccin is geschikt voor u.
De regering heeft bepaald wie welk vaccin krijgt.https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord/hoe-wordt-bepaald-wie-welk-soort-coronavaccin-krijgt


Ik wil me niet laten vaccineren met het AstraZeneca-vaccin. Wat nu ?
Wanneer u tussen de 60 en 65 bent en de vaccinatie door onze praktijk met het Astra Zeneca vaccin heeft geweigerd, maar wel een vaccinatie wilt, kunt u hier lezen wat u dan moet doen : Alternatief voor AZ-vaccin

 

Veelgestelde vragen over de Astra Zeneca Vaccinatie

Ik gebruik bloedverdunners. Is het AstraZeneca-vaccin wel geschikt voor mij ?
Ja, dat is geschikt.
Als u ziek wordt van het Corona-virus dan is er een kans op trombose of longembolie. Het vaccin voorkomt echter dat u heel ziek wordt van het Corona-virus.


Ik heb trombose of een embolie gehad. Heb ik dan meer risico op trombose door de vaccinatie met AstraZeneca ?
U loopt niet méér risico. Het is belangrijk om u te laten vaccineren. Het vaccin voorkomt namelijk dat u heel ziek wordt van het Corona-virus.


 

Wat zijn de bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin ?

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Pijn en zwelling op de plaats van injectie
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Spierpijn
 • Gewrichtspijn
 • Koude rillingen, koorts

Ook opgezette lymfklieren, misselijkheid en overgeven komen voor.

De meeste bijwerkingen zijn binnen 2-3 dagen verdwenen. Als de pijn of koorts toch heftig is, kan paracetamol worden ingenomen.

Voor andere bijwerkingen na de vaccinatie neemt u contact op met uw huisarts of medisch specialist.

Wilt u bijwerkingen melden, dan kunt u dan doen bij bijwerkingencentrum Lareb via het volgende formulier  https://meldformulier.lareb.nl/Forms/Covid?id=123512b6-3568-4f59-85cf-d64ebc24ad56


Moeten ik en mijn huisgenoten thuisblijven als ik koorts krijg na de vaccinatie ?

Als u koorts heeft, die binnen 48 uur na de vaccinatie is ontstaan, is de kans groot dat het een bijwerking is van de vaccinatie. U kunt het beste zelf wel thuis blijven. Uw huisgenoten hoeven niet thuis te blijven.

Heeft u naast koorts ook nog andere klachten die passen bij corona, zoals verkoudheidsklachten, hoesten, plotseling verlies van reuk of smaak, maak dan een afspraak voor een coronatest. Blijf zelf thuis en uw huisgenoten blijven ook thuis tot de uitslag van de test bekend is. Bij twijfel kunt u overleggen met de afdeling infectieziektebestrijding van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst .

Als u ná 48 uur na de vaccinatie koorts krijgt, kan er sprake zijn van corona. Laat u dan testen. U en uw huisgenoten moeten dan thuis blijven tot de testuitslag bekend is


 

Ik heb al het Corona virus gehad, moet ik dan nog gevaccineerd worden ?

U heeft maar één vaccinatie tegen corona nodig, als u minder dan zes maanden geleden corona heeft gehad. Nadat u besmet was met het coronavirus heeft uw lichaam antistoffen tegen het virus gemaakt. Met nog één vaccinatie maakt uw lichaam nóg meer antistoffen aan. Zo veel dat een tweede vaccinatie niet meer nodig is. Zie het advies van de Gezondheidsraad over één vaccinatie na infectie met COVID-19:

Weet u zeker dat u in de afgelopen zes maanden corona heeft gehad? Als u de afgelopen 6 maanden een positieve testuitslag heeft gehad via de GGD, de huisarts of het ziekenhuis dan kunt u ervan uitgaan dat u corona heeft gehad. Dan kunt u ervoor kiezen om één vaccinatie te krijgen. Meld dit dan bij het maken van uw afspraak of als u de eerste vaccinatie krijgt. U hoeft de testuitslag niet te laten zien.

Weet u niet zeker of u corona heeft gehad? Laat u dan twee keer vaccineren.

Uitzondering:
Sommige mensen bij wie het afweersysteem niet goed werkt hebben wél twee vaccinaties nodig, ook als ze corona hebben gehad. Dit zijn:

 • Patiënten met een bloedziekte die onder behandeling zijn bij een hematoloog;
 • Patiënten met een ernstige nierziekte die aan de dialyse zijn, of binnenkort aan de dialyse gaan;
 • Patiënten die een orgaan-, stamcel of beenmergtransplantatie hebben gehad bij wie het afweersysteem niet goed meer werkt. Of patiënten die voor een transplantatie op de wachtlijst staan;
 • Patiënten met een ernstige aangeboren afweerstoornis

Kan ik na vaccinatie nog Corona krijgen ?

De kans dat u na de eerste vaccinatie heel ziek wordt van het Corona-virus is klein. Na de tweede vaccinatie is de kans om heel ziek te worden nog veel kleiner. U bent dan nog beter beschermd. Het is daarom belangrijk om ook de tweede vaccinatie te halen.
Na 1 tot 2 weken na de eerste vaccinatie is 60 tot 90 % van de mensen beschermd tegen corona. Dus niet iedereen is beschermd.


Kan ik na vaccinatie anderen nog besmetten met Corona ?

Dat weten we niet zeker. Voor gevaccineerde mensen gelden dezelfde maatregelen als voor mensen die niet gevaccineerd zijn, namelijk:

 • houd altijd 1,5 meter afstand van andere mensen
 • draag een mondkapje in gebouwen, op school en in het openbaar vervoer
 • was uw handen een paar keer per dag met zeep
 • nies en hoest in uw elleboog
 • geef geen hand.