Veelgestelde vragen over de Corona vaccinatie

 


Moeten ik en mijn huisgenoten thuisblijven als ik koorts krijg na de vaccinatie ?

Als u koorts heeft, die binnen 48 uur na de vaccinatie is ontstaan, is de kans groot dat het een bijwerking is van de vaccinatie. U kunt het beste zelf wel thuis blijven. Uw huisgenoten hoeven niet thuis te blijven.

Heeft u naast koorts ook nog andere klachten die passen bij corona, zoals verkoudheidsklachten, hoesten, plotseling verlies van reuk of smaak, maak dan een afspraak voor een coronatest. Blijf zelf thuis en uw huisgenoten blijven ook thuis tot de uitslag van de test bekend is. Bij twijfel kunt u overleggen met de afdeling infectieziektebestrijding van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst .

Als u ná 48 uur na de vaccinatie koorts krijgt, kan er sprake zijn van corona. Laat u dan testen. U en uw huisgenoten moeten dan thuis blijven tot de testuitslag bekend is


 

Ik heb al het Corona virus gehad, moet ik dan nog gevaccineerd worden ?

U heeft maar één vaccinatie tegen corona nodig, als u minder dan zes maanden geleden corona heeft gehad. Nadat u besmet was met het coronavirus heeft uw lichaam antistoffen tegen het virus gemaakt. Met nog één vaccinatie maakt uw lichaam nóg meer antistoffen aan. Zo veel dat een tweede vaccinatie niet meer nodig is. Zie het advies van de Gezondheidsraad over één vaccinatie na infectie met COVID-19:

Weet u zeker dat u in de afgelopen zes maanden corona heeft gehad? Als u de afgelopen 6 maanden een positieve testuitslag heeft gehad via de GGD, de huisarts of het ziekenhuis dan kunt u ervan uitgaan dat u corona heeft gehad. Dan kunt u ervoor kiezen om één vaccinatie te krijgen. Meld dit dan bij het maken van uw afspraak of als u de eerste vaccinatie krijgt. U hoeft de testuitslag niet te laten zien.

Weet u niet zeker of u corona heeft gehad? Laat u dan twee keer vaccineren.

Uitzondering:
Sommige mensen bij wie het afweersysteem niet goed werkt hebben wél twee vaccinaties nodig, ook als ze corona hebben gehad. Dit zijn:

  • Patiënten met een bloedziekte die onder behandeling zijn bij een hematoloog;
  • Patiënten met een ernstige nierziekte die aan de dialyse zijn, of binnenkort aan de dialyse gaan;
  • Patiënten die een orgaan-, stamcel of beenmergtransplantatie hebben gehad bij wie het afweersysteem niet goed meer werkt. Of patiënten die voor een transplantatie op de wachtlijst staan;
  • Patiënten met een ernstige aangeboren afweerstoornis

Kan ik na vaccinatie nog Corona krijgen ?

De kans dat u na de eerste vaccinatie heel ziek wordt van het Corona-virus is klein. Na de tweede vaccinatie is de kans om heel ziek te worden nog veel kleiner. U bent dan nog beter beschermd. Het is daarom belangrijk om ook de tweede vaccinatie te halen.
Na 1 tot 2 weken na de eerste vaccinatie is 60 tot 90 % van de mensen beschermd tegen ernstige ziekte door Corona. Dus niet iedereen is beschermd.


Kan ik na vaccinatie anderen nog besmetten met Corona ?

Dat weten we niet zeker. Voor gevaccineerde mensen gelden dezelfde maatregelen als voor mensen die niet gevaccineerd zijn, namelijk:

  • houd altijd 1,5 meter afstand van andere mensen
  • draag een mondkapje in gebouwen, op school en in het openbaar vervoer
  • was uw handen een paar keer per dag met zeep
  • nies en hoest in uw elleboog
  • geef geen hand.