Preventie

Hart- en Vaatziekten

 

Steeds meer mensen krijgen diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade. Wanneer u zich zorgen maakt om uw huidige leefstijl en u heeft (nog) geen chronische ziekte, kunt u via https://www.testuwrisico.nl/  of  https://diabetesrisicotest.online/kijken of u een verhoogd risico heeft op het krijgen van diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade.

Wanneer er uit de test een verhoogd risico komt, kunt u een afspraak maken bij de praktijkverpleegkundige. Zij kan samen met u kijken waar gezondheidswinst te behalen is.

Belangrijke risicofactoren voor bv hart- en vaatziekten zijn hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, hoog suikergehalte en roken. De praktijkverpleegkundige kijkt samen met u naar factoren als fysieke activiteit, stress, roken en voeding. Zij werkt zo nodig intensief samen met andere hulpverleners zoals de fysiotherapeut, de diëtiste of de POH-GGZ. Vaak is er aanvullend onderzoek nodig zoals bv laboratorium onderzoek. Het gesprek bij de praktijkverpleegkundige is kosteloos, wanneer laboratoriumonderzoek nodig is, zal dit van uw eigen risico afgaan.

 

 

 

 

 

 

COPD

Wanneer u rookt of gerookt heeft en/of klachten heeft van hoesten of benauwdheid kunt u de COPD risicotest invullen via https://www.longfonds.nl/node/856/doe-nu-de-copd-test

De vragen uit de COPD risicotest gaan over uw leeftijd, rookgedrag, kortademigheid en hoesten. Hiermee wordt een goede indicatie gegeven van uw risico op de longziekte COPD. Deze test geeft niet aan of u COPD heeft, maar meet wel of u risico heeft om COPD te krijgen. Als uit de uitslag blijkt dat u een hoog risico loopt, raden wij u aan om een afspraak te maken met onze praktijkverpleegkundige. Zij kan verder onderzoek doen of u eventueel doorverwijzen naar de huisarts.

https://www.longfonds.nl/copd/alles-over-copd/wat-is-copd

Griepvaccinatie

Jaarlijks vaccineren wij aan aanzienlijk deel van onze patiënten tegen griep.

Wat is griep ?

Bij griep heeft u vaak hoge koorts, koude rillingen, keelpijn, hoofdpijn en spierpijn in uw hele lichaam. Griep komt door het griepvirus. Het griepvirus kunt u bijvoorbeeld krijgen als iemand met griep hoest, niest of praat. Of als iemand met griep u een hand geeft. Elke winter krijgt gemiddeld 1 op de 10 mensen griep. U kunt elk jaar opnieuw griep krijgen.

Voor de meeste mensen is griep een vervelende ziekte die vanzelf overgaat. Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden, een longontsteking of hartproblemen krijgen door de griep.

Griep is niet hetzelfde als een zware verkoudheid. U kunt zich flink ziek voelen door de griep.

De griepprik beschermt tegen griep en zorgt ervoor dat u minder ernstig ziek wordt. De kans op gezondheidsproblemen is kleiner. En er is minder risico dat een aanwezige aandoening bijvoorbeeld een long- of hartaandoening erger wordt.

 

Griep kan bij mensen met bepaalde medische aandoeningen en voor mensen van 60 jaar en ouder, ernstige gevolgen hebben. Als u bij deze groep hoort, krijgt u daarom van ons een oproep en het advies de griepprik te halen. Als u de griepprik haalt, is de kans op griep kleiner. En wordt u minder ernstig ziek als u toch de griep krijgt:

  • De griepverschijnselen zijn vaak minder erg.
  • De kans op longontsteking, hartproblemen en andere gezondheidsproblemen is kleiner.
  • Als u een aandoening, zoals longziekte of diabetes (suikerziekte) heeft, verergert griep de aandoening vaak. Door de griepprik is de kans kleiner dat uw aandoening erger wordt tijdens de griep.

Meer informatie kunt u vinden op : https://www.thuisarts.nl/griep/ik-wil-griep-voorkomen

Of op : https://www.rivm.nl/Onderwerpen/G/Griep/Griepprik/Veelgestelde_vragen_griepprik

Baarmoederhalskanker

In onze praktijk worden door de assistentes uitstrijkjes gemaakt voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Wanneer u hiervoor een uitnodiging krijgt, kunt u een afspraak maken op het assistentenspreekuur. Meer informatie hierover kunt u vinden op :

http://www.bevolkingsonderzoekzuid-west.nl/baarmoederhalskanker

https://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_darmkanker